2011. január 2., vasárnap

Lencsefőzelék

Évente általában csak egyszer esszük, bár mi mindketten nagyon szeretjük. A gyerekeink nem annyira, a fiunk idén evett belőle először, a lányunk csak megkóstolta. Mivel Újév napján malacsült is jár hozzá, én a legegyszerűbb módon készítem. Van, aki füstölt húst is főz bele, van, aki csak a füstölt lében főzi, de létezik zöldséges változata is.


Hozzávalók:

-fél kg lencse
-fél fej hagyma,
-só
-1 babérlevél
-kb. fél dl olaj
-5 ek liszt
-1-2 tk ecet
-(esetleg étkezési keményítő)

Elkészítés:

A lencsét szűrőben folyó víz alatt jól megmosom, majd legalább kétszeres mennyiségű langyos vízbe teszem, ebben áztatom egy éjszakát. Több helyen olvastam, hogy a lencsét nem kell áztatni, de az én tapasztalatom az, hogy az áztatás által gyorsabban fő és a héja sem marad kemény. Ezáltal nem kell addig főzni, míg szét nem fő, kellemesebb, gusztusosabb is így.
Másnap leszűröm és egy nagyobb fazékban felteszem főni kétszeres mennyiségű vízben. Sózom, beleteszem a babérlevelet és a felkockázott hagymát is. Nagyjából egy órát főzöm fedő alatt, kis lángon. Amikor a lencse már majdnem teljesen puha, a lisztből és olajból világos színű rántást készítek, kevés hideg vízzel összekeverem, majd a lencséhez adom. Szinte folyamatosan kevergetve még legalább 10 percig főzöm, hogy a rántásnak is legyen ideje megfőni. Ha azonnal fogyasztjuk, és nem találom elég sűrűnek, a végén egy kis étkezési keményítőt pici hideg vízben feloldok és belekeverem. Ha később esszük, akkor nem kell sűrűre főzni, mert állás közben egy-két óra alatt rengeteget sűrűsödik. Amikor levettük a tűzről, belekeverjük az ecetet. Tejfölt kínálhatunk hozzá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése