2011. január 9., vasárnap

Tzaziki

Sok helyen olvastam már tzaziki recepteket, de egyik sem egyezett meg az általam ismerttel, amit anyósomtól tanultam. Ők görögök, feléjük így készül. Észak-Görögországban több helyen is ettünk, ott is ez az ízvilága, állaga. A legtöbb magyar recept abban különbözik ettől, hogy az egészet joghurttal csinálják. Ez nem is lenne baj, sőt!, ha görög joghurtról lenne szó, de általában nem ebből készítik a magyar háztartásokban. A mi joghurtunk sokkal vizesebb és savanykásabb is. A receptemben azért írom a tejföl és a joghurt keverékét, mert az eredeti görög joghurtra ez hasonlít a legjobban. Persze, ha valaki görög joghurtot szerez, mindenképpen abból készítse!


Hozzávalók:

1 kígyóuborka
2 dl tejföl
1 dl joghurt
1 nagy, vagy 2 kicsi gerezd fokhagyma
5 dkg feta sajt



Elkészítés:

Az uborkát megmossuk, végét levágjuk, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Besózzuk, félretesszük. Elkészítjük az öntetet. A tejfölt és a joghurtot alaposan lecsöpögtetjük, összekeverjük. A fokhagymát kis lyukú reszelőn belereszeljük, a fetát szintén. Az uborka levét a lehető legjobban kinyomkodjuk, majd az öntethez keverjük. Frissen is finom, de jót tesz neki, ha egy órát a hűtőben áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése