2011. április 17., vasárnap

Medvehagyma krémleves

A medvehagyma a tavalyi év nagy felfedezése volt a konyhámban. :-)
Sajnos csak áprilisban van néhány hétig, pedig finom, sokoldalú és nem utolsó sorban rendkívül egészséges.
Én a csarnokban szoktam venni az őstermelőknél, de most Apóspajtástól kaptunk egy köteg előre csomagoltat, azon ezt írják róla:
"A medvehagyma kiemelkedő, sokoldalúan felhasználható fűszer és gyógynövény. Hatóanyagai 12-szer erősebbek a fokhagymáénál. Erőteljes vértisztító, baktérium és vírusölő. Csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Javítja a szív- és érrendszer működését, gátolja a vérrögképződést.
Lehetőleg frissen fogyasszuk: salátaként, szendvicsbe, vagy bármilyen ételbe utólag ízesítőként."

Mi a legtöbbet frissen esszük, de volt már, hogy bucit töltöttem vele, tésztához szószt csináltam belőle, ma pedig krémlevesnek főztem meg. Nagy sikere volt, még a kölkeim is ették, pedig a nagyobb lázas. Ő ma mást még nem is evett.

Hozzávalók:
2 közepes krumpli
1 csokor medvehagyma
1 dl tejszín
1 dl száraz fehérbor


A krumplit megtisztítjuk, megmossuk, felkockázzuk. Föltesszük bő, sós vízben főni. A medvehagymát megmossuk, összevágjuk. Amikor a krumpli már majdnem puha, ellenőrizzük, hogy legalább kétszer annyi víz legyen rajta, mint maga a krumpli, ha nincs annyi, pótoljuk, majd beleöntjük a bort, amivel még legalább öt percig főzzük. Ennyi idő alatt már kimegy belőle az alkohol, így az ételt gyerekek is nyugodtan ehetik. Lehúzzuk a tűzről, mehet bele a medvehagyma, majd az egészet botmixerrel összeturmixoljuk. Végezetül felöntjük a tejszínnel, ha még kell, megsózzuk, és már kész is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése