2011. február 8., kedd

Csirkés tészta - a kedvencünk

Csirkés tészta, ezúttal hallal. Vercsitől, az Exsógornőtől származik az alaprecept. Gyorsan az egyik kedvencünk lett, mert nagyon finom, tápláló és gyors. Mire a tészta megfő, addigra a szósz is elkészül. Ma a csirke helyett hallal csináltam, így is kifogástalan, nekem még jobban is ízlett, mint az eredeti. Nem utolsó szempont, hogy a gyerekek is imádják, Déva is felnőtt mennyiséget evett a halas változatból.


Hozzávalók:
fél csirkemell filé
2-3 gerezd fokhagyma
1 púpozott ek liszt
kb. 2 dl tejföl
2 dl tejszín
só, fehérbors
pici olaj
fél kg tészta (spagetti, csiga, kagyló, vagy ízlés szerint bármi, amihez egy tejszínes szósz illik)

Felteszem a tészta vizét melegedni. A csirkemellfilét olyan apróra vágom, amenyire csak tudom. Egy mélyebb serpenyőben pici olajon megfuttatom a megpucolt és felaprított fokhagymát, majd rádobom a csirkét. Fedő alatt gyakram megkeverve párolom. Ha elfőtte a levet, amit eresztett, rászórom a lisztet, jól összekeverem és azonnal ráömtöm a tejfölt, majd a tejszínt is. Sózom, borsozom, pár percig még folyamatosan kevergetve főzöm, hogy a liszt se maradjon nyers benne.
Amikor a tészta vize felforrt, sózom, kb. egy evőkanál olajat öntök bele, majd a tésztát megfőzöm. A legtöbb tészta csomagolásán jelzik a főzési időt, ehhez nagyjából érdemes magunkat tartani, de azért figyelni kell. Tényleg al dente a legjobb! Szűrés után lehet is tálalni. Egy tányérra szedem a tésztát, rá bőségesen szószt, esetleg reszelt sajt mehet a tetejére. Aki szereti annak a parmezánt javaslom, ha csak a trappista megy (mint a gyerekeimnél), akkor abból csak egy keveset, hogy ne legyen túl tömény.
A mai, halas változat is pontosan így készült cápaharcsa filéből. Annyi a leírtakhoz képest a különbség, hogy a halat nem fedő alatt párolom, mert több levet is ereszt és gyorsabban is fő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése