2015. július 6., hétfő

Úr Isten! Sütök! - Szilvásbukta



Múlt héten háromnapos kiránduláson voltunk, melynek egyik állomása a Thummerer borászat volt, ahol egy pazar ebédet is elfogyasztott a társaság. A végén szóba elegyedtem a tulajdonos hölggyel, aki - mivel odáig voltam a szilvás buktáért - elárulta, hogy azt bizony ő maga sütötte, és feljánlotta, hogy megadja a receptjét. Naná, hogy elfogadtam! ...és, bár nem szoktam sütni...

...de a bukta a sütőben van.


Thummerer-féle szilvásbukta


Hozzávalók:

0,5 l tej
4 dkg élesztő
1 kg liszt
12 dkg cukor
2 tojás
csipet só

25 dkg olvasztott vaj
házi, cukormentes szilvalekvár

Ez az eredeti recept, én fele mennyiséggel dolgoztam.


Elkészítés:


Az élesztőt a langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Dagasztani nem szükséges, elég néhány percig gyúrni. Kb. fél órát kelesztjük, majd átgyúrjuk, kinyújtjuk és tenyérnyi négyzetekre vágjuk. Minden négyzetre teszünk egy teáskanálnyi lekvárt. Feltekerjük a négyzeteket és kivajazott tepsibe szorosan egymás mellé tesszük őket, úgy, hogy a tepsi tele legyen, így nem folyik ki oldalt a töltelék.
190 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt sülnek meg (hőlégkeveréssel 12 perc).


Az elkészítésben annyit változtattam, hogy az egészet kenyérsütő gépben dagasztottam, majd, miután abban kelt kb. 20 percet, nyújtottam is. Elméletileg ennyi tésztából 20 darabnak kéne lennie, nekem 24 lett. Életem első buktája.

...és, mire megírtam a posztot, le is telt a 12 perc.