2013. február 16., szombat

Sütőtökkrémleves

Hmm...
A tavalyi év vége felé párommal egy balatoni menő étteremben ettem először. Hááát... Nem ilyennek képzeltem. Egészen híg volt és édes és íztelen. Brrr!!! Már akkor kigondoltam, milyennek is kéne ennek szerintem lennie. Aztán húztam, halogattam az elkészítését, pedig többször is eszembe jutott, hogy ebből bizony ki lehetne hozni valami finomat is. Végül február elején vettem egy kanadai sütőtököt és úgy döntöttem, eljött a sütőtökkrémleves ideje. Kicsit izgultam, de kár volt, annyira jól sikerült, hogy egy hét múlva újra megfőztem. Ami még mellette szól, hogy az elkészítése a tök sütésén kívül kb. 15 percet vesz igénybe.

Hozzávalók:

1 kanadai sütőtök,
1 fej hagyma,
2 ek olaj,
1 kisebb szárított csilipaprika,
1 ek szárított kakukkfű,
2 húsleveskocka,
2 dl tejszín,


Elkészítés:

Az első lépés a tök sütése. Ez fontos, sokkal koncentráltabb ízt kapunk, mintha csak simán megfőznénk. A tököt hosszában kettévágtam, betettem egy tepsibe, aláöntöttem kb. egy deci vizet és közepes fokozaton sütöttem kb. két órát. Akkor jó, amikor a teteje már kezd karamellizálódni, barnulni, a belseje pedig puha. Ha korábban kezdene barnulni, mint ahogy megpuhul, tegyünk rá alufóliát. Nekem még nem volt rá szükségem. Isteni illat lesz tőle a lakásban, és nehéz megállni, hogy az ember ne essen neki a sült töknek frissiben, ezért érdemes kicsit többet csinálni mint amennyit majd a leveshez fölhasználunk.

Innen már csak negyed óra.
A hagymát felkockáztam és az olajon megpároltam. Mikor már fonnyadt, rászórtam a kakukkfüvet és rámorzsoltam a csilit. Alaposan átkevertem, rákanalaztam a héjából kivájt tököt, felöntöttem annyi vízzel, ami bőségesen ellepte. Botmixerrel simára turmixoltam, felforraltam. Mikor forrt, beledobtam a leveskockákat, mikor felolvadt, kóstoltam. Nekem kellett még bele egy bő csipet só, hogy összehozza az ízeket. Ezután felöntöttem a tejszínnel és már kész is volt.
Száraz serpenyőben kicsit megpirított tökmaggal tálaltam, de anélkül is nagyon finom!