2012. július 26., csütörtök

Sárgabarackos gombóc

Az idén nagyon drága volt a sárgabarack, ráadásul magyart szinte nem is lehetett kapni, ezért csak néhányszor vettem friss fogyasztásra. A héten az egyik multiban 399 forintos áron lehetett gyönyörű, nagy szemű kajszit kapni, ami ezen a nyáron kifejezetten olcsónak számított, így vettünk majdnem két kilónyit. Frissen is ettük, a mai napon pedig gombócot készítettünk belőle. Csak úgy, mérés nélkül összedobva. Egyszerű és csuda finom!



Hozzávalók:
17 sárgabarack (a darabszám mérettől függ)
15 dkg marcipán (ez elhagyható)
5 öklömnyi krumpli (újkrumplit kaptam, így az került bele)
1 mokkáskanál só
2 ek libazsír
1 tojás
kb. 30 dkg finomliszt
1,5 bögre zsemlemorzsa
porcukor

A krumplit héjában megfőztem, majd forrón meghámoztam, összenyomtam, összekevertem a sóval és 1 ek zsírral. Hagytam kihűlni.
Egy nagy lábasban föltettem vizet forrni. A krumplihoz hozzáadtam a tojást és lisztet, majd jól összegyúrtam. Aztán még liszteztem két kis adagban, mivel nem volt tészta állagú. Vastagon lisztezett deszkára borítottam, ellapogattam, a tetejét is megszórtam liszttel és kb. fél centi vékonyra nyújtottam. Tenyérnyinél kicsit nagyobb kockákra vágtam föl, de ez a barack méretével változhat. Nekem most nagyok voltak.
A barackokat a lányom megmosta. Én kiszedtem a magot, a helyére marcipánt tettem, majd a tésztába tekertem, gombócot formáztam belőle. Egy lapos kiszedő segítségével óvatosan a gyöngyöző enyhén sós vízbe eresztettem. A további gombócok elkészítéséhez igénybe vettem az itthon található összes dolgos kezet. :-) Kb. fél perccel a gombóc vízbe kerülése után óvatosan alányúltam a lapos kanállal, hogy ellenőrizzem, nem ragadt-e le.
Egy serpenyőben felolvasztottam a másik kanál zsírt, és rászórtam a zsemlemorzsát. Folyamatosan kevergetve pirítottam meg. Nagyon kell figyelni, mert gyorsan megég. Mikor már majdnem jó volt, elzártam a gázt, és még egy picit kevergettem, hogy a forró serpenyőben nehogy megégjen.
Közben az első adag gombóc feljött a víz tetejére. Még 2-3 percig főztem, majd óvatosan átemeltem a zsemlemorzsába. Beleforgattam és tányérra szedtem, hogy legyen helye a következő adag gombócnak.
Porcukorral megszórva ettük faltuk.